Skyline College Classroom & Office Building

Located on a hilly, 111-acre site overlooking the Pacific Ocean just south of San Francisco, Skyline is a community college that enrolls over 17,000 students annually in a broad range of day, evening, and weekend courses. Since opening in 1969, the campus has grown steadily, and features a dense campus core and strong central spine. However, most of the buildings, located within a loop road, face inward, with no single building announcing one’s arrival. Located at college’s main entrance, this new facility marks a strong entry and gateway for the north side of the campus. It is highly visible from Skyline Boulevard, with easy access from well-defined public parking.

The building simultaneously opens into the campus, embracing student life and vitality, and strengthening the existing campus organization by defining new paths and spaces. Four distinct programs — cosmetology, administration, multicultural programs and general education — are arranged for clear wayfinding and functional delineation while maintaining a distinguished overall aesthetic.

The material palette is consistent in color and finish of the existing buildings at the college. The majority of the exterior is clad in light colored GFRC panels, and the lobbies and major public areas are light and open with storefront-type glazing. The remainder of the building is glazed with simple punched openings placed at intervals to match the interior layout of spaces. The punched openings play across the façade inconsistently to provide life and variation to the elevations.

This project achieved LEED Silver certification with sustainable features that include a mixed-mode ventilation system for 25% energy savings above Title 24; low-VOC paints, carpets, adhesives, sealants, and substrates; use of regional materials to help reduce the carbon footprint and support local communities; low-flow fixtures and faucet aerators that reduce potable water usage by 30%; drought-tolerant plantings; and diverting 75% of construction waste from landfill.

This project was a Design-Build competition, led by Hensel Phelps and designed by WRNS Studio.

Back to Projects
Back to Projects